Tuomariesittelyt F-H
Saat esittelyn auki klikkaamalla tuomarin nimeä.
Carlos Fernandez Renau Espanja
Olen ollut koiraharrastuksen parissa koko ikäni. Nuorena esitin muiden koiria ja ensimmäisen Best In Show’n voitin 18-vuotiaana tanskandoggin kanssa. Olen kasvattanut yli 350 muotovaliota ja useita kasvattejani on ollut Vuoden Koirina monessa eri maassa. Rodut, joita olen vuosien aikana kasvattanut ovat villakoirat (kaikki koot), maltankoira, bichon frise, pitkäkarvainen mäyräkoira, kääpiösnautserit ja amerikancockerspanieli. Tuomarina olen arvostellut kaikkialla maailmassa ja huippunäyttelyissä mm. Helsingissä, Tukholmassa ja Melbournessa.
Enrique Filippini Argentiina
Filippini liittyi koiramaailman kuvioihin mukaan yli 40 vuotta sitten. Ensimmäinen rotu, jota hän kasvatti oli bokseri ja sen jälkeen mukaan tulivat kääpiöpinseri, venäjänvinttikoira ja italianvinttikoira. Näiden rotujen lisäksi hän on kasvattanut useita eri rotuja, mm. afgaaninvinttikoiria, dobermanneja, kettuterriereitä, yorkshirenterriereitä ja shih tzuja kennelnimellä ”Alba’s Imperial”. Tuomariksi Filippini valmistui vuonna 1983, ensimmäisenä ryhmänä FCI:n ryhmä’ 9 ja kaikkien rotujen tuomari hänestä tuli 1988. Latinalaisen Amerikan lisäksi hän on arvostellut Italiassa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, Kanadassa, Venäjällä, Israelissa, Japanissa, Alankomaissa, Suomessa, Espanjassa, Sveitsissä, Englannissa, USA:ssa, Belgiassa, Portugalissa, Luxembourgissa, Ruotsissa, Islannissa, Thaimaassa ja Etelä-Afrikassa.
Jari Fors Suomi
Olen kotoisin perheestä, jossa oli aina metsästyskoiria, suomenajokoiria ja suomenpystykorvia. Kun olin 15-vuotias ja aloin metsästää yksin, seuranani oli aikanaan kuuluisa suomenajokoira Jallu. Tämä koiran ansiosta menetin sydämeni suomenajokoirille ja aloitin kasvattaa rotua yhdessä vaimoni kanssa vuonna 1986 kennelnimellä ”Alapörkän”. Valmistuin suomenajokoirien ulkomuototuomariksi vuonna 1993 ja tätä nykyä arvostelen kaikki ryhmän 6 rodut sekä suurimman osan ryhmän 5 roduista.
Arne Foss Norja
Asun Trondheimissa keskellä Norjaa ja työskentelen markkinoinnin konsulttina sanomalehtitalossa. Ensimmäisen koirani – dalmatiankoira Stokklias Paper Moon – sain vuonna 1977 ja kasvatin rotua aktiivisesti 31 vuotta. Kennelnimeni on Paper Moon ja omistan sen yhdessä Elisabeth Bugge Olsenin kanssa, joka myös esittää koiria. Nykyisin kasvatan tanskandoggeja ja whippettejä, aiemmin olen myös kasvattanut dalmatiankoira, chihuahoita ja lagotto romagnoloja. Vuonna 2000 Vuoden Koira Norjassa oli whippet Paper Moon Parisian Maiden ja BIs-kasvattaja ja Best In Show voittoja on saavutettu myös tanskandoggien erikoisnäyttelyissä, whippettien erikoisnäyttelyissä ja vinttikoirien erikoisnäyttelyissä. Useita kertoja on dalmatiankoiramme tai whippettimme ollut vuoden paras rodussaan. Arvostelin ensimmäisen open showni vuonna 1990 ja dalmatiankoirat ensimmäisen kerran virallisella tasolla 1995. Kaikkien rotujen tuomariksi minut nimitettiin vuonna 2010. Arvostelen kaikkialla maailmassa, noin 30-40 viikonloppua vuodessa. Olen ollut Norjan Kennelliiton ulkomuototuomari- ja rotumääritelmätoimikunnan jäsen jo useita vuosia. Muita kiinnostuksen kohteita koirien lisäksi ovat lukeminen, italialaiset autot ja jalkapallojoukkueeni Rosenborgin kannattaminen! Odotan tulevaa Helsingin Maailman Voittaja todella paljon. Kun Maailman Voittaja –näyttely oli viimeksi Helsingissä, olin siellä näytteilleasettajana – tällä kertaa olen tuomarina ja se on unelman toteutuminen
Michael Gadsby Iso-Britannia
Mike Gadsby perusti ”Afterglow” –kennelin vuonna 1980. Vuonna 2013 hän oli Englannin Vuoden Koiran ja Eukanuba World Challengin voittaneen koiran, isovillakoira UK/AM Ch Afterglow Maverick Sabren kasvattaja. Koiran omistaa ja sitä esittää Miken partneri Jason Lynn. Vuosi oli erittäin hieno, sillä Miken kasvattama amerikancockerspanieli, Ch Afterglow Pearl’s A Singer oli voitokkain lintukoira Britanniassa ja toinen amerikancockerspanieli, Ch Afterglow Dragon Quest voitti helmikuussa järjestetyn ”Pup of the Year” kilpailun. Tässä välissä valmistui myös sadas Afterglow –valio. Muotovalioita on tullut 18 eri rodussa ja neljässä eri rodussa on aikojen saatossa saavutettu 16 Best In Show –voittoa. Isovillakoira ”Ricky” on kennelin neljäs vuoden koira, aiemmat ovat olleet vuonna 1997 amerikancockerspanieli Ch Boduf Pistols At Dawn with Afterglow, vuonna 2005 amerikancockerspanieli Afterglow Douglas Fashion ja vuonna 2008 valkoinen isovillakoira UK/AM Ch Afterglow The Big Tease. Monet kerrat kennelin koirat ovat voittaneet gundog, utility ja houndryhmiä ja kuin pisteenä i:n päällä ”Ricky” oli tänä vuonna Best In Show Cruftsissa!
Hugo Gesquière Belgia
Ammatiltani olen osa-aikainen komisario. Hankin ensimmäisen belgianpaimenkoirani vuonna 1969 ja siitä lähtien olen katkeamattomasti ollut mukana koiraharrastuksessa sen kaikissa muodoissa. Vuonna 1971 aloitin tervueren –muunnoksen kasvatustyön kennelnimellä ”van het Davidshof”. Vuodesta 1980 lähtien olen arvostellut belgianpaimenkoiira ja toimin myös käyttökoetuomarina. Yksi parhaiten menestyneistä kasvateistani on Kansainvälinen, Belgian, Alankomaiden ja Luxembourgin muotovalio sekä Belgian käyttövalio Amigo van het Davidshof. Harrastan koirieni kanssa mondioringia sekä osallistun IPO- ja tottelevaisuuskokeisiin. Poliisikoirien kanssa työskentelin täysipäiväisesti vuosina 1976 – 2005. Olen hyvin otettu tuomaritehtävästäni FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyssä Helsingissä.
Claudio de Giuliani Italia
Elämässäni on aina ollut koiria mukana tavalla tai toisella: lapsena kävin isäni kanssa metsästysretkillä ja aikuisena aloin itse harrastaa metsästystä, ensin ajavan koiran ja sitten seisovan koiran kanssa, mutta en koskaan ilman koiraa. Aloitin kasvatustyöni lyhytkarvaisilla saksanseisojilla ja kasvattini menestyivät näyttelyissä hyvin. Kun tutustuin saksalaisiin seisojarotuihin, kiinnostuin myös pitkäkarvaisesta saksanseisojasta ja olin ensimmäinen, joka toi rotua maahan ja aloitin rodun kasvatustyön. Jotkut kasvateistani menestyivät hyvin näyttelyissä ja olivat myös hyviä metsästyskoiria. Olen kuulunut Italian Kennelliiton hallitukseen ja Italian Kennelliiton ulkomuototuomaritoimikuntaan. Olen kirjoittanut 12 kirjaa koirista ja kirjoitan mielelläni artikkeleita eri koiralehtiin. Pidän metsästyksestä ja kävelystä vuoristoseudulla ja pidän luontokuvauksesta. Vaimoni Manuelan kanssa kasvatamme tällä hetkellä menestyksekkäästi mäyräkoiria ja meillä on myös yksi chihuahua ja yksi shetlanninlammaskoira. Tuomariurani alkoi vuonna 1979 ja kaikkien rotujen tuomariksi minut nimitettiin vuonna 2004. Olen arvostellut kaikkialla Euroopassa ja sen lisäksi Argentiinassa, Meksikossa, Venezuelassa, USA:ssa, Australiassa, Etelä-Afrikassa, Japanissa ja Kiinassa.
Graham Godfrey Iso-Britannia
Grahamin ensikosketus koiriin tapahtui 1970 –luvulla, rotu oli welsh corgi cardigan. Useiden vuosien ajan Graham matkusti näyttelyihin tunnetun Rosskear-kennelin (pomeranian) kasvattajan Ann Wintersin kanssa ja tällöin hän esitti kuuluisasta Eastonite –kennelistä ostamaansa mopsia. Cruftsissa vuonna 1986 Ann esitteli Grahamin Chris Thomasille ja lyhyen ajan jälkeen heillä alkoi menestyksekäs, näihin päiviin jatkunut kasvatustyö kennelnimellä ”Kingrock”. He ovat omistaneet ja kasvattaneet 53 muotovaliota englanninbulldoggeissa, ranskanbulldoggeissa, bostonoterriereissä ja mastiffeissa, suurin osa toki englanninbulldoggeja. Ch Kingrock Captain Cook on tämänhetkinen tähti ja se on yksi bulldoggeista, jota on ilo esittää. Se oli vuoden Bulldoggi 2012 ja 2013, sai Cruftsissa 2013 urosten sertin ja vuonna 2014 se oli Cruftsissa rotunsa paras ja ryhmänsä neljäs. Graham on arvostellut englannin- ja ranskanbulldoggeja paljon Euroopassa ja Skandinaviassa ja aina Uudessa Seelannissa saakka. Koirien lisäksi Graham harrastaa vuohia. Eri rotuisia vuohia on kasvatettu jo 50 vuoden ajan ja Graham toimi lähes 40 vuoden ajan Britannian Vuohiyhdistyksen tuomarina.
Kathy Gorman Iso-Britannia
Kathy hankki ensimmäisen koiransa vuonna 1980 ja se oli walesinspringerspanieli, ensimmäinen pentue syntyi 1982. Vuonna 1983 hän hankki bretonin rodun toisesta pentueesta Iso Britanniassa. Siitä lähtien hän on kasvattanut kumpaakin rotua ja käynyt niiden kanssa näyttelyissä ja käyttökokeissa varsin hyvällä menestyksellä: valioita on valmistunut kummassakin rodussa. Tuomaritehtävät Kathy aloitti vuonna 1987 ja vuonna 1997 hän arvosteli Cruftsissa bretonit – se oli ensimmäinen kerta, kun rodulle jaettiin CC (sertifikaatti). Kathylla on arvosteluoikeudet 16:lle gundog-ryhmän rodulle ja hän on arvostellut irlanninvesispanielit Cruftsissa vuonna 2009 ja walesinspringerspanielit 2013. Yläasteen opettajana Kathy toimi 12 vuotta ja kiinnostus koulutukseen siirtyi myös koiraharrastuksen pariin: hän toimii tällä hetkellä uusien ulkomuototuomareiden kouluttajana aiheina mm. koirien rakenne ja liikkeet. Hän on myös the Kennel Clubin jäsen ja toimii tällä hetkellä Iso-Britannian Bretoni Clubin varapuheenjohtajana ja terveyskoordinaattorina. Ammatiltaan Kathy on Fosse Data Systemsin toimitusjohtaja vuodesta 1994. Yritys tuottaa palveluita koiranäyttelyille, mm. netti-ilmoittautuminen, luettelot ja tulospalvelu. Asiakkaina on sekä pieniä ja isoja näyttelyitä, mm. Crufts. Tällä hetkellä kotona on kolme walesinspringerspanielia ja mikäli aikaa jää, hän ehtii omien koiriensa kanssa näyttelyihin.
Adriana Griffa Italia
Olen omistanut newfoundlandinkoiria vuodesta 1980 lähtien ja kasvatustyöni alkoi kennelnimellä ”Geminorum” vuonna 1985. Olen ylpeä sanoessani, että olen ostanut vain yhden newfoundlandinkoiran – kantanarttuni. En välttämättä kasvata edes pentuetta per vuosi, mutta kennelilläni on hyvin vahva narttulinja omista kasvateistani. Käytän sekä eurooppalaisia (Saksa ja Tanska) että amerikkalaisia linjoja. Kasvateissani on muotovaliokoiria useissa Euroopan maissa sekä viisi Amerikan muotovaliota ja yksi FCI:n Maailman Voittaja ja yksi FCI:n Euroopan Voittaja. Olen käyttänyt linjoissani myös valkomustia koiria ja kasvateissani onkin jo yli 10 valkomustaa muotovaliota. Olen kasvattanut myös harmaita villakoiria ja viime aikoina volpino italianoja. Tuomariksi olen valmistunut vuonna 1991 ensimmäisenä rotuna newfoundlandinkoira ja nykyisin arvostelen kaikki rodut ryhmistä 1, 9 ja 10, rotuja ryhmästä 2 sekä kaikki italialaiset rodut. Olen kouluttajatuomari newfoundlandinkoirille ja berninpaimenkoirille. Olen arvostellut Italian lisäksi Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa, Sveitsissä, Itävallassa, Saksassa, Belgiassa, Luxembourgissa, Englannissa, Irlannissa, Latviassa, Virossa, Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Venäjällä, Israelissa ja USA:ssa. Olen arvostellut FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyissä vuonna 2000, 2011 ja 2013 ja nyt Suomessa 2014.
Elina Haapaniemi Suomi
Ensimmäinen rotuni on rottweiler ja niitä minulla on ollut useampi. Kasvatustyöni keskittyi pyreneittenkoiriin ja kennelnimeni on Aspenella. Lisäksi olen omistanut shiba inuja.
Ulkomuototuomarina olen toiminut reilut 30 vuotta ja olen arvostellut niin Pohjoismaissa kuin useimmissa Europaan maissa ja mm. Englannissa, Irlannissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Arvostelen rotuja FCI:n ryhmissä 1,2,3,5,6,8,9 ja 10.
Koiraharrastukseni lisäksi pidän matkustamisesta, lukemisesta ja klassisesta musiikista sekä erityisesti vanhempien koirakirjojen keräämisestä.
Magnus Hagstedt Ruotsi
Magnus Hagstedt meni ensimmäisen kerran koiranäyttelyyn esikouluikäisenä eikä olisi millään halunnut lähteä pois. Niinpä hän viettänyt koko elämänsä koirien parissa. Magnuksen vanhempien ystävillä oli menestyksekäs yorkshirenterrierikenneli 1950- ja 1960-luvuilla, mutta vinttikoirat ovat lähinnä Magnuksen sydäntä. Hänen ensimmäinen afgaaninvinttikoiransa syntyi Christina Jernbergin El Khyrias kennelissä 1965 ja sen jälkeen on ollut useita muita valiokoiria. Vuodesta 1971 lähtien rotuna on ollut whippet ja niitä Magnus on kasvattanut Signum-kennelnimellä (yhdessä Roger Wiklundin kanssa). Tällä hetkellä kotona on myös muutama chihuahua.
Tuomariksi Magnus valmistui vuonna 1983 ja arvosteluoikeuksia hänellä on rotuihin ryhmistä 3, 5, 9 ja 10. Tuomaritehtävät ovat vieneet häntä ympäri maailmaa, mm. FCI:n Maailmannäyttelyihin ja Cruftsiin. Lisäksi hän on arvostellut useissa erikoisnäyttelyissä, mm. American Whippet Clubin erikoisnäyttelyssä, joka on rodun suurin näyttely maailmassa. Magnus opiskeli kieliä, kirjallisuutta, teatteria ja draamaa Tukholman yliopistossa ja työskentelee journalistina Tukholmassa. Kaikki puutarhakasveihin liittyvä kiinnostaa ja Magnus onkin asiaan omistautunut puutarhuri.
Paula Heikkinen-Lehkonen Suomi
Paulan tuomariura alkoi vuonna 1976 ja nykyisin hän on kaikkien rotujen tuomari, lisäksi hän on ollut luolakoetuomari. Hän on arvostellut kautta maailman noin 50 maassa.
Paula on toiminut monissa eri yhdistyksissä useissa eri luottamustehtävissä ja hän on ollut Koiramme -lehden toimituksessa viisi vuotta. Tällä hetkellä hän on Ulkomuototuomariyhdistyksen puheenjohtaja, Suomen Kennelliiton rotumääritelmätyöryhmän jäsen, Suomen Kettuterrierit ry:n puheenjohtaja, Salpausselän Kennelpiirin ja sen järjestämän Lahden KV-näyttelyn puheenjohtaja, jonka sihteerinä hän toimi lähes 30 vuotta. Lisäksi Paula toimii mm. useiden ulkomaisten koiralehtien kirjeenvaihtajana. Useita ansiomerkkejäkin on kertynyt, kuten Suomen Kennelliiton kultainen ansiomerkki.
Paulan muihin harrastuksiin kuuluvat nallekarhut, joita hänelle on kertynyt lukuisa määrä paitsi Suomesta, myös ulkomaan matkoilta.
Torsten Himmrich Saksa
Pidin paljon eri eläimistä lapsena, mutta koirat tekivät minuun suuren vaikutuksen. Ensimmäinen koirani oli skotlanninterrieri, joka tuli kotiimme vuonna 1980. Se ei ollut ulkomuodollisesti mitenkään erinomainen, mutta sen avulla loin ensimmäiset kontaktini Terrieriklubiin. Myöhemmin hankin valkoisen länsiylämaanterrierin ja päätimme ryhtyä äitini kanssa kasvattamaan terriereitä. Ensimmäinen pentueemme syntyi vuonna 1983 ja vuoteen 1991, jolloin äitini menehtyi, meillä ehti olla 25 pentuetta. Työni vuoksi en voinut enää pitää kaikkia koiria kotona ja tällä hetkellä minulla on kaksi skottia kotona. Koiranäyttelyt ovat minulle enemmän intohimo kuin kasvatustyö. Matkustin koiranäyttelyihin pitkin Eurooppaa ja suurin voittoni on FCI:n Maailman Voittaja –arvo vuodelta 1991. Kennelnimeni on ”Fellow” ja kasvattini ovat saavuttaneet useita valionarvoja ja titteleitä. Fellow Maid Marion oli Best In Show –voittaja ja vuonna 1997 Vuoden Skotlanninterrieri Saksassa. Minulla on ollut myös kahdesti sealyhaminterrieri ja tällä hetkellä kotona asustaa myös jackrussellinterrieri. Aloitin tuomarikurssini vuonna 1991 ja vuonna 1993 sain ensimmäiset arvosteluoikeudet seitsemälle terrierirodulle, koko ryhmän sain valmiiksi vuonna 2005. Olen arvostellut useimmissa Euroopan maissa ja olen saanut kunnian arvostella sekä FCI:n Maailman Voittaja – että Euroopan Voittaja –näyttelyissä. Vuoden 2013 lopulla minut valittiin Saksan Terrieriklubin puheenjohtajaksi.
Mark Houston-McMillan Kanada
Olen kasvattanut ja esittänyt näyttelyissä shetlanninIammaskoiria ja mäyräkoiria yli 28 vuoden ajan kennelnimellä “GrandGables”. Kasvattini ovat olleet voittoisia erikoisnäyttelyissä, Westminsterissä, Cruftsissa ja FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyissä sekä Best In Show –voittajia kaikkien rotujen näyttelyissä useissa eri maissa. Olen myös omistanut seuraavia rotuja: saksanpaimenkoira, bostoninterrieri, kettuterrieri, griffoni ja kiinanharjakoira.
Tuomariksi valmistuin, kun asuin Etelä-Afrikassa ja nyt olen kanadalainen kaikkien rotujen tuomari. Minulla on ollut onni arvostella USA:ssa mäyräkoirien pääerikoisnäyttely ja shetlanninlammaskoirien pääerikoisnäyttely. Kanadan ja USA;n lisäksi olen arvostellut Australiassa, Brasiliassa, Chilessä, Suomessa, Hollannissa, Islannissa, Japanissa, Venäjällä, Sveitsissä, Englannissa ja Etelä-Afrikassa.