Royal Canin logo

Tuomariesittelyt L-O

Saat esittelyn auki klikkaamalla tuomarin nimeä.

Mari Lackman Suomi

Olen Mari Lackman Pohjois-Karjalasta ja arvostelen koiria roturyhmistä 5 ja 6. Omat rotuni ovat itäsiperianlaika ja lapinporokoira. Kun olin lapsi, meillä oli kotona kansallisrotu suomenpystykorvia metsästys- ja seurakoirina. Joten pystykorvatyyppiset rodut ovat minulle kaikkein tutuimpia. Tällä hetkellä meillä on kotona muutama itäsiperianlaika, kaksi lapinporokoiraa ja yksi suomenpystykorva. Olen kasvattanut muutaman laikapentueen ja lapinporokoirapentueen vuodesta 2000 lähtien. Koska asumme maalla, on koirien kanssa mahdollista harrastaa useita eri lajeja. Kesällä harrastamme mökkeilyä tuttaviemme ja koiriemme kanssa, samoin pyöräilyä ja uintia. Syksy on metsästysaikaa ja talvella laikat vetävät mielellään rekeä. Jos aikaa riittää työltä ja koirien arvostelemiselta, käyn omien koirieni kanssa näyttelyissä ja metsästyskokeissa. Olen myös hirvi- , karhu- ja lintukokeiden palkintotuomari.

Adrian Landarte Uruguay

Olen elänyt koko elämäni koirien kanssa. Olin onnekas syntyessäni perheeseen, joka piti koirista. Isoisäni ja isäni pitivät metsästyksestä ja heillä oli muutamia pointtereita. Sellaisen esitin lapsena rodun erikoisnäyttelyssä mutta varsinaiseen koiramaailmaan astuin 17-vuotiaana, kun ostin ensimmäisen afgaaninvinttikoirani. Siitä hetkestä alkoi harrastukseni syventyminen kasvattajana, näytteilleasettajana, tuomarina, tapahtumien järjestäjänä ja johtajana. Yhdessä Jorge Nallemin kanssa perustimme ”El Retorno” –kennelin ja olemme kasvattaneet menestyksekkäästi irlanninsettereitä, beagleja, snautsereita, mäyräkoiria, kettuterriereitä, whippettejä, englanninvinttikoiria ja cimarron uruguayoja. Tuomariurani alkoi irlanninsettereillä vuonna 1987 ja tällä hetkellä olen kaikkien rotujen tuomari. Minulla on ollut ilo arvostella ja tavata ystäviä monissa maissa ja olen erittäin iloinen että minut on kutsuttu FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyyn Helsinkiin ja Suomeen – yhteen maailman johtavista koiramaista.

Juhani Lappi Suomi

Olen Juhani Lappi Vaasasta ja harrastan Suomenajokoiria ja Saksanmetsästysterrejä ,minulla on arvosteluoikeudet ryhmä kuutoseen ja on erittäin hieno asia että pääsen arvostelemaan Maailmanvoittajanäyttelyyn.

Hans Lehtinen Suomi

Lehtinen on kasvattanut cockerspanieleita ja mustia snautsereita. Ensimmäinen cockerspanielipentue syntyi vuonna 1950. Norwichinterriereista Lehtinen oli kiinnostunut jo 1960-luvulla, kun rotu tuli maahan ja norwichinterrierikasvatukseen hän on vaikuttanut Rivale -kennelin kautta. Yhdistystoiminnassa Lehtinen on ollut aktiivisesti mukana, mm. Suomen Kääpiökoirayhdistyksen varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen, Etelä-Suomen Spanielikerhon puheenjohtaja ja hän toiminut myös useissa Suomen Kennelliiton eri toimikunnissa.

Tuomariksi Lehtinen pätevöityi kaikkien aikojen nuorimpana vuonna 1953 ja tällä hetkellä hänellä on oikeus arvostella kaikkia rotuja. Arvostelumatkat ovat vieneet Lehtistä ympäri maailmaa kaikkiin maanosiin ja hänen kalenteristaan on vaikea löytää vapaata viikonloppua useampaan vuoteen.

Sally Leslie Iso-Britannia

Koiraharrastukseni alkoi toden teolla, kun hankin äitini kanssa 1970-luvun alkupuolella englanninspringerspanielinartun. Hankin kokemusta junior handler –kilpailuissa tämän nartun kanssa ja siitä tuli myös springerspanieleidemme kantanarttu. Urosta, jonka hankimme, oli hoitanut sussexinspanieli (emä oli menehtynyt) ja siitä alkoi kiinnostuksemme rotua kohtaan. Borderterriereiden myötä hankin myös aviomieheni. Olen ylpeä sanoessani, että olen joko kasvattanut tai omistanut muotovalioita kaikissa kolmessa rodussa. Sussexinspanieli Ch No More Gemstones at Risdene voitti neljä kertaa peräkkäin Sussex Spaniel Associationin näyttelyn Best In Shown ja sai kaikkien rotujen näyttelyissä ryhmäsijoituksia. Kaikkien spanieleidemme kanssa harrastetaan myös metsästystä. Olen toiminut tuomarina yli 30 vuotta sekä Britanniassa että ulkomailla ja olen myös arvostellut Cruftsissa. Toisten kasvatustyön läpikäyminen on todella mielenkiintoista ja on kiinnostavaa ja jännittävää käydä läpi huolellisesti suunnitellun kasvatustyön tuloksia. Olen kuitenkin ensisijaisesti näytteilleasettaja ja toivon, etten koskaan unohda millaista on olla hihnan toisessa päässä! Odotan kovasti arvostelutehtävääni FCI:n Maailman Voittaja 2014 –näyttelyssä.

Kirsti Louhi Suomi

Lapsena Kirstillä oli kaksi karkeakarvaista kettuterrieriä – ensimmäisen oman koiransa hän hankki vuonna 1971 ja se oli rottweiler. Sen jälkeen hänellä on ollut vielä kaksi rottweileria. Vuodesta 1978 lähtien Kirstillä on ollut myös shih tzuja. Tällä hetkellä kotona asustaa kaksi espanjan-vesikoiraa, kaksi lyhytkarvaista pientä portugalinpodengoja ja yksi musta-valkoinen shih tzu. Kennelnimen ”Capella” Kirsti peri kuuluisalta shih tzu –kasvattaja Antti Seppälältä.

Ulkomuototuomariksi hän valmistui vuonna 1982 ja tällä hetkellä hänellä on arvosteluoikeudet useille roduilla ryhmistä 2 ja 8. Kotimaansa lisäksi Kirsti on arvostellut Ruotsissa, Virossa, Espanjassa, Israelissa, Kroatiassa, Sloveniassa, Belgiassa, Hollannissa, Unkarissa, Portugalissa ja Venäjällä.

Svend Løvenkjær Tanska

Ensimmäinen koirani oli snautseri, joka syntyi 50 vuotta sitten. Siitä tuli Ruotsin ja Tanskan muotovalio ja vei minut mukanaan koiraharrastuksen pariin. Olen omistanut, kasvattanut ja näyttelyttänyt snautsereita, skyenterriereitä, englanninspringerspanieleita ja newfoundlaninkoiria. Olen viettänyt koirien parissa koko elämäni ja toiminut tuomarina yli 20 vuotta. Odotan innolla arvostelutehtävääni FCI:n Maailman Voittaja näyttelyssä Helsingissä, uskon että siitä tulee hieno näyttely.

Peter Machetanz Saksa

Tulin mukaan koiraharrastuksen pariin vuonna 1972. Olen kasvattanut yorkshirenterriereitä, chihuahoita, pomeranianeja ja kiinanharjakoiria kennelnimellä ”Knopffamilie”. Ensimmäiset tuomarioikeudet sain vuonna 1982 13:lle kääpiökoirarodulle ja vuonna 2011 sain kaikkien rotujen arvosteluoikeudet. Olen arvostellut useissa FCI:n Maailman Voittaja- ja Euroopan Voittaja –näyttelyssä sekä useissa Saksan Bundessieger ja Europasieger –näyttelyissä. Olen arvostellut yli 20:ssa Euroopan maassa ja arvostelen n. 25-30 näyttelyä vuodessa. Vuodesta 1984 vuoteen 2004 olin puheenjohtajana Saksanpystykorvakerhossa ja vuodesta 2004 olen toiminut sen ensimmäisenä 1. presidenttinä. Vuodesta 1987 olen julkaissut ”Der Deutscher Spitz” –lehteä. Vuodesta 2006 lähtien olen ollut Saksan Kennelliiton koordinaattorina ryhmän 9 rotujen kouluttamisessa.

Rafael Malo Alcrudo Espanja

Vietin lapsuuteni perheeni tilalla lähellä Pyreneiden vuoristoa pyreneittenmastiffien ympäröimänä. Olen kasvattanut rotua vuodesta 1974 kennelnimellä ”La Tajadera del Tio Roy”. Kasvattini ovat voittaneet yli 180 kansallista ja kansainvälistä valionarvoa ja kuusi Maailman Voittaja- ja seitsemän Euroopan Voittaja –titteliä – maailmanennätys espanjalaisten kasvattajien keskuudessa. Lisäksi kasvattimme ovat ollut rodun kantakoiria useissa eri maissa. Olen Espanjan Pyrenittenmastiffi-yhdistyksen perustajajäsen (1977), toimin sen sihteerinä vuoteen 1986 ja puheenjohtajana kesään 2010 saakka. Olen ollut mukana toimittamassa yhdeksää koirakirjaa ja kirjoittanut useita artikkeleita, pääasiassa molossiroduista mutta myös vinttikoirista ja paimentavista koirista. Kansainväliseksi tuomariksi valmistuin vuonna 1982 ja kaikkien rotujen tuomariksi vuonna 2008. Vuosina 2005-2009 kuuluin Espanjan Kennelliiton tuomaritoimikuntaan. Arvostelen paitsi kaikkien rotujen näyttelyissä myös erittäin usein molossirotujen erikoisnäyttelyissä ja vinttikoirien erikoisnäyttelyissä. Olen arvostellut lähes kaikissa Euroopan maissa sekä USA:ssa, Kanadassa, Puerto Ricossa, Meksikossa, Boliviassa, Kolumbiassa, Venezuelassa, Perussa, Brasiliassa, Argentiinassa, Uruguayssa, Chilessä, Etelä-Afrikassa, Japanissa, Indonesiassa, Thaimaassa, Filippiineillä, Malesiassa ja Australiassa. Koirien lisäksi harrastuksiini kuuluvat historia, kirjallisuus, rock’n roll ja ralliautourheilu.

Richard Meen Kanada

Richard Meenin koiraharrastus alkoi vuonna 1965 kun hän hankki ensimmäisen afgaaninvinttikoiransa. Sen jälkeen hän kasvattanut ja näyttelyttänyt venäjänvinttikoiria, skyenterriereitä, harriereita, italainvinttikoiria, ranskanbulldoggeja, vanhaenglanninlammaskoiria, skotlanninhirvikoiria ja dobermanneja kennelnimellä ”Kishniga”. Hän on itse esittänyt koiriaan kaikkien rotujen näyttelyiden sekä erikoisnäyttelyiden Best In Show –voittoihin. Hän esitti venäjänvinttikoiran ”Kishniga Desert Song” vuoden koiraksi Kanadassa vuonna 1977. Hän on toiminut Kanadan Kennelliiton presidenttinä ja vuonna 1988 hänet valittiin Kanadan Kennelliiton hallituksen puheenjohtajaksi. Hän on myös Kanadan Borzoiyhdistyksen ja Skyenterrieriyhdistyksen perustajajäsen.

Ron Menaker U.S.A

Ron Menaker on ollut mukana koiraharrastuksen kaikilla saroilla jo neljän vuosikymmenen ajan. Ensin hän oli kasvattaja, koiranomistaja ja näytteilleasettaja ja nyttemmin, jo yli 10 vuoden ajan, mukana erilaisissa kennelmaailman viroissa joka kulminoitui Amerikan Kennel Clubin hallituksen puheenjohtajuuteen. Hän toimi Amerikan Kennel Clubin hallituksessa vuosina 1996-1998 ja hänen valittiin uudelleen vuonna 2000, jolloin hänestä tuli hallituksen varapuheenjohtaja. Maaliskuusta 2002 maaliskuuhun 2012 hän toimi puheenjohtajana ja on historian pisimpään American Kennel Clubissa toiminut puheenjohtaja. Vuonna 2014 hänen valittiin ylivoimaisella äänisaaliilla jälleen hallituksen jäseneksi. Kasvatustyönsä Menaker aloitti suursnautsereilla, bedlingtoninterriereillä ja norfolkinterriereillä. Hän on kiinnostunut hyvin monesta rodusta ja on syventänyt tietämystään näissä ja ollut myös mukana yhdistystoiminnassa sekä rotujärjestöissä että kaikki rodut käsittävissä yhdistyksissä. Hän on ollut mm. Bedlington Terrier Club of American puheenjohtaja, näyttelytoimikunnan puheenjohtaja ja yhdistyksen edustaja American Kennel Clubissa. Menaker on vuosittain joulukuussa järjestettävän AKC/Eukanuba National –näyttelyn puheenjohtaja ja on toiminut aiemmin kuuluisan Westminsterin näyttelyn puheenjohtajana. Hän on myös Englannin Kennel Clubin kunniajäsen. Ulkomuototuomarina Menaker on toiminut vuodesta 1994 ja on arvostellut noin 350:ssä näyttelyssä. Hän on arvostellut USA:n lisäksi useissa Etelä-Amerikan maissa, Itävallassa, Australiassa, Kanadassa, Kroatiassa, Suomessa, Saksassa, Unkarissa, Irlannissa, Italiassa, Japanissa, Alankomaissa, Puolassa, Portugalissa, Meksikossa, Venäjällä, Slovakiassa, Sloveniassa, Espanjassa, Sveitsissä ja Iso-Britanniassa. Menaker on arvostellut seitsemässä FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyssä ja saa tällä hetkellä arvostella kaikki rodut American Kennel Clubin viidestä ryhmästä ja useita rotuja kahdesta muusta ryhmästä.

Marie Merchant Australia

Oma rotuni on englanninspringerspanieli ja kennelnimeni on kansainvälisesti tunnettu ”Clonach”. Kasvateissani on yli 70 muotovaliota ja olen esittänyt englanninspringerspanielin 50 kertaa Best In Showksi. Kasvattejani on viety Iso-Britanniaan, Tanskaan ja Uuteen Seelantiin. Nämä ovat menestyneet hyvin uusissa kotimaissaan, mm. Vuoden Jalostusuros Britanniassa kahdesti. Olen kaikkien rotujen tuomari ja olen Australian lisäksi arvostellut Englannissa, Walesissa, Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa, Tshekeissä, Japanissa, Hong Kongissa, Macaolla, Singaporessa, Filippiineissä, Uudessa Seelannissa, Kanadassa ja USAssa. Olen lisäksi omistanut ja esittänyt näyttelyissä hyvällä menestyksellä afgaaninvinttikoiria, labradorinnoutajia, kultaisianoutajia, valkoisia länsiylämaanterriereitä, irlanninsusikoiria ja tällä hetkellä esitän sileäkarvaisia kettuterriereitä, tässä rodussa olen saanut jo kahdeksan muotovaliota. Toimin Australian Kennelliitossa mm. tuomarikoulutustoimikunnassa, rotumääritelmätoimikunnassa ja olen mukana ulkomaisten tuomareiden hyväksymisprosessissa.

Carla Molinari Portugali

Carla Molinari on ollut koirien kanssa tekemisissä lapsuudestaan lähtien ja hänen kennelnimenä ”Vale Negro” hyväksyttiin vuonna 1963. Hän on kasvattanut saksanpaimenkoiria, afgaaninvinttikoiria, salukeja, kääpiömäyräkoiria, whippettejä, pointtereita, portugalinvesikoiria ja portugalinpodengoja. Vuodesta 1985 hän on ollut Portugalin Kennelliiton puheenjohtaja ja on jäsen FCI:n työvaliokunnassa sekä on FCI:n rahastonhoitaja. Hän on myöskin FCI:n kunniajäsen. Kaikkien rotujen tuomari Molinari on ollut vuodesta 1983 saakka ja on arvostellut kaikissa Euroopan maissa sekä USA:ssa, Kanadassa, Etelä- ja Väli-Amerikan maissa, Australiassa, Zimbabwessa, Keniassa, Etelä Koreassa, Japanissa, Taiwanissa, Thaimaassa, Marokossa, Kiinassa, Indonesiassa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa.

Barbara Müller Sveitsi

Olen kasvanut newfoundlandinkoirien ja saksanpaimenkoirien kanssa ja koirat ovat olleet aina osa elämääni. Vuonna 1973 aloitin cockerspanieleiden kasvatustyön, jonka jälkeen jatkoin vanhaenglanninlammaskoirilla ja petit basset griffon vendeeneillä kennelnimellä ”Pennylane”. Kasvateissani on monia kansainvälisiä ja kansallisia muotovalioita sekä Euroopan- ja Maailman Voittaja –tittelin saavuttaneita koiria. Valmistuin tuomariksi vuonna 1980 ja nykyisin olen kaikkien rotujen tuomari. Olen arvostellut useimmissa Euroopan maissa sekä Australiassa, Etelä-Amerikassa, USA:ssa että Aasiassa ja olen arvostellut monissa erikoisnäyttelyissä sekä FCI:n Euroopan Voittaja ja Maailman Voittaja –näyttelyissä. Vuodesta 2006 alkaen olen kuulunut Sveitsin Kennelliiton hallitukseen ja toimin sen Ulkomuototuomari- ja näyttelytoimikunnan puheenjohtajana. Vuodesta 2010 olen kuulunut FCI:n Euroopan osaston hallitukseen ja tänä vuonna minut valittiin FCI:n Näyttelytoimikunnan puheenjohtajaksi. Olen todella otettu saadessani kutsun FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyyn Helsinkiin ja odotan kovasti tätä upeaa tapahtumaa.

Yolanda Nagler Magal Israel

Innostukseni koiriin alkoi, kun kävin lapsena useissa koiranäyttelyissä, mutta vasta ammattiin valmistumiseni jälkeen minulla oli enemmän aikaa paneutua harrastukseeni. Kennelnimeni on ”Ceasar” ja kasvatan sekä yorkshirenterriereitä että shih tzuja. Kasvateissani on paljon Israelin muotovalioita sekä kansainvälisiä muotovalioita.

Tuomariksi valmistuin 1980-luvun puolivälissä, ensimmäinen rotuni oli yorkshirenterrieri. Seuraavaksi pätevöidyin kaikille ryhmän yhdeksän roduille ja nykyisin minulla on kaikkien rotujen arvosteluoikeudet. Arvostelen lähes joka viikko kansainvälisissä ja kansallisissa näyttelyissä. Euroopan lisäksi olen arvostellut Australiassa, Japanissa, Filippiineillä, Kanadassa ja Etelä-Amerikan maissa.

Olen Israelin Kääpiökoirayhdistyksen puheenjohtaja ja osallistun yhdistyksen näyttelyiden järjestämiseen ja erilaisten tapahtumien ja seminaarien järjestämiseen. Toimin aktiivisesti Israelin Kennelliitossa ja tarkastan kaikki Israelissa syntyvät kääpiökoirapentueet ja hyväksyn niiden rekisteröinnin.

Jorge Nallem Uruguay

Olen ollut koirien kanssa tekemisissä jo lapsesta lähtien ja kun asuin kaupungissa kerrostalossa, näin koiria, kun menin lomillani kotitilalleni. Kaupungissa asuessani hankin karkeakarvaisen kettuterrierin, koska pidin rodusta. Kuten useimmilla aloittelijoilla kävi minullakin se sama tuuri – koira ei ollut kovinkaan kummoinen, mutta sen avulla pääsin harrastukseen mukaan. Olen kasvattanut kettuterriereitä, lyhytkarvaisia mäyräkoiria, pippurin ja suolan värisiä snautsereita ja kääpiösnautsereita, whippettejä, beagleja, englanninvinttikoiria ja uruguayan cimarroneja. Kasvattimme ovat saavuttaneet yli 150 Best In Show –voittoa sekä useita Maailman Voittaja –titteleitä. Valmistuin tuomariksi kettuterriereille vuonna 1987 ja vuodesta 1996 lähtien olen arvostellut kaikkia rotuja.  Olen arvostellut lukuisissa maissa eri puolella maailmaa. Olen kuulunut FCI:n rotumääritelmätoimikuntaan vuosina 1999-2014, toiminut Uruguayn Kennelliiton puheenjohtajana vuosina 1996-2000 ja 2004-2008 ja tuomaritoimikunnan puheenjohtajana 2000-2004, 2010-2012 ja 2013-2015. Koirien lisäksi pidän paljon kasveista ja puutarhanhoidosta.

Rui Oliveira Portugali

Aloitin koiraharrastukseni vuonna 1975 esittämällä isäni pointtereita ja siitä alkoi myös urani näytteilleasettajana ja kasvattajana. Kasvatan edelleen pointtereita ja kasvattini menestyvät hienosti koti- ja ulkomailla. Tuomariksi valmistuin vuonna 1983 ja nykyisin olen kaikkien rotujen tuomari. Olen arvostellut lähes kaikissa Euroopan maissa ja sen lisäksi Brasiliassa, Uudessa Seelannissa, Australiassa, Argentiinassa, Kolumbiassa, Ecuadorissa, Meksikossa, Chilessä, Japanissa, Kanadassa, Kiinassa, Thaimaassa, Indonesiassa ja Keniassa. Olen arvostellut useissa FCI:n Maailman- ja Euroopan Voittaja –näyttelyissä ja nyt arvostelen Helsingissä ja olen saanut kutsun vuoden 2016 FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyyn sekä Cruftsiin vuonna 2016 arvostelemaan pointterit.

Ilona Onstenk-Schenk Alankomaat

Vanhemmillani oli tunnettu bokserikennel jo ennen syntymääni, joten olen kasvanut boksereiden parissa ja kuljin vanhempieni mukana koiranäyttelyissä ympäri Eurooppaa. Olen yhdessä äitini kanssa kasvattanut useita menestyksekkäitä bokseripentueita. Edesmennnyt mieheni omisti dobermanneja ja mustia kääpiösnautsereita ja naimisiin mennessämme meillä oli yksi dobermanni ja kaksi bokseria. Ensimmäisen arvostelukokeen suoritin luonnollisesti boksereille ja tällä hetkellä minulla on arvosteluoikeudet kaikille roduille FCI:n ryhmistä 1 ja kaksi sekä muutamille roduille FCI:n ryhmistä 3,5 ja 9. Olen arvostellut lähes kaikissa Euroopan maissa sekä Argentiinassa, Australiassa, Brasiliassa, Kanadassa, Indonesiassa, Malesiassa, Uudessa Seelannissa, Perussa, Singaporessa, Etelä-Afrikassa ja USA:ssa ja näyttelyiden joukkoon on kuulunut useita FCI:n Euroopan Voittaja- ja Maailman Voittaja –näyttelyitä. Arvostelen noin 40-45 kertaa vuodessa joten olen aika kiireinen, mutta pidän arvostelemisesta. Toimin 25 vuoden ajan Alankomaiden Kennelliiton Ulkomuototuomaritoimikunnassa – nykyisin olen kunniajäsen. Odotan kovasti arvostelutehtävääni FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyssä Helsingissä ja olen varma, että kaikki, niin näytteilleasettajat, kävijät ja ulkomuototuomarit tulevat nauttimaan tästä upeasta näyttelystä.