Royal Canin logo

Tuomariesittelyt P-S

Saat esittelyn auki klikkaamalla tuomarin nimeä.

Annukka Paloheimo Suomi

Annukka Paloheimo on ollut aktiivisesti mukana koiraharrastuksessa jo yli 40 vuotta, sekä kasvattajana että näytteilleasettajana ja vuodesta 1986 alkaen myös tuomarina. Paloheimo on kääpiökoirarotujen erikoistuomari ja on kasvattanut cavalier kingcharlesinspanieleita ja kingcharlesinspanieleita kennelnimellä Anncourt vuodesta 1971 lähtien. Hän on kasvattanut tai omistanut yli 60 muotovalioita ja voittoja on tullut myös Cruftsissa. Paloheimo on myös Englannin Kennel Clubin jäsen.

Hän on arvostellut useita kertoja USA:ssa, Iso-Britanniassa, Irlannissa, Ranskassa, Italiassa ja Skandinaviassa, kaikkiaan 30 eri maassa, myös mm. Australiassa, Japanissa ja Venäjällä. Paloheimo on kaikkien rotujen tuomari ja hän on saanut oppinsa suomalaisilta kaikkien rotujen tuomareilta, todellisilta alan maestroilta kuten Hans Lehtiseltä, Rainer Vuoriselta ja Kari Järviseltä.

Paloheimo on arvostellut kahdessa FCI:n Maailman Voittaja -näyttelyssä ja Pariisissa hän arvosteli myös ryhmäkilpailuissa ryhmän 9. Amsterdamin Voittaja 2012 -näyttelyssä hän arvosteli terrieriryhmän, Tukholmassa 2012 parhaan kasvattajaryhmän ja Eurasia 2013 -näyttelyssä Venäjällä ryhmän 9.  Paloheimo on kutsuttu myös FCI:n Maailman Voittaja 2014 -näyttelyyn Helsingissä.

Paloheimo on arvostettu tutkija sijoitus- ja pankkialalla. Perhe koostuu kahdesta aikuisesta pojasta ja aviomiehestä, jonka tausta liittyy vahvasti klassiseen musiikkiin ja Sibeliukseen. Koirien lisäksi Paloheimon harrastuksiin kuuluu ooppera ja luonto.

Matti Palojärvi Suomi

Olen ollut eläkkeellä Pohjanmaan poliisilaitoksen rikosylikomisarion virasta 2012 alusta. Metsästyskautena tietenkin kulutan hyvin paljon aikaa metsässä suomenajokoiran ja karjalankarhukoiran kanssa. Joskus annan koirieni levätä ja silloin olen merellä kalastamassa, lähinnä verkkokalastusta sekä kesällä että talvella. Silloin tällöin pyrin olemaan myös vaimon seurana metsästyskautenakin. Sienestys ja marjastus kuuluvat myös lempiharrastuksiini. Viime syksynä poimin mm puolukoita 640 kg. Kolmen lastenlapsen 1,5 -  7 v kaverina oleminen on myös erittäin antoisaa puuhaa, kun vain aika riittäisi, kun nyt kevään koittaessa pitäisi pyöräilläkin.

Dusan Paunovic Serbia

Oma rotuni on chihuahua ja kun olin 12-vuotias vuonna 1989 sain ensimmäisen sellaisen Italiasta.

Kasvateissani on useita Maailman Voittaja- ja Euroopan Voittaja –tittelin saavuttaneita koiria sekä kansallisia ja kansainvälisiä muotovalioita. Se olikin sitten menoa, ensin koiranäyttelyssä, sitten kurssitin itseni kehätoimitsijaksi ja olin mukana näyttelyiden järjestämisessä ja vuonna 1997 valmistuin tuomariksi ensimmäiselle rodulle. Koska olin nuori, piti odottaa, kunnes täytän 25 vuotta ja sen jälkeen sain kansainvälisen tuomarin statuksen. Olen arvostellut noin 40 maassa eri puolilla maailmaa.  Olen todella mielissäni saadessani arvostella näyttelyssänne ja toivon, että siitä tulee suurin FCI.n Maailman Voittaja –näyttely koskaan.

Jose Luis Payro Meksiko

Jose Luis Payro on syntynyt Mexico Cityssä ja on ammatiltaan eläinlääkäri. Jo nuoresta pitäen han oli kiinnostunut koirista ja kun hän valmistui, hän avasi eläinlääkäriaseman, joka on vieläkin toiminnassa. Tällä hetkellä Payro on Meksikon Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja ja jäsen, Yliopiston eläinlääketieteellisen koulun johtaja ja jäsen FCI:n rotumääritelmätoimikunnassa. Hän on afgaaninvinttikoirien, dobermannien, rottweilereiden ja tanskandoggien kasvattaja. Payro on ollut vastuuhenkilö vuosien 1984, 1999 ja 2007 FCI:n Maailman Voittaja -näyttelyiden järjestämisessä. Kaikkien rotujen tuomariksi hänet nimettiin vuonna 1982 ja hän on arvostellut Meksikon lisäksi Keski- ja Väli-Amerikan maissa, Japanissa, Kanadassa, USA:ssa, Australiassa, Uudessa Seelannissa ja useissa Euroopan maissa.

Guido Perosino Italia

Guido on perinyt kiinnostuksensa koiriin ja eläimiin isältään, joka oli kasvattaja, ja on erittäin kiinnostunut ”suurista vuoristokoirista”, erityisesti leonberginkoirista, joita Perosino on kasvattanut vuodseta 1986 lähtien. Toinen suuri innostuksen kohde ovat arabihevoset. Kennelnimillä ”Berljon” ja ”Del Sambro” Perosino on kasvattanut ja omistanut yli 50 muotovaliota 10:ssä eri maassa. Viime aikoina hän on myös kasvattanut menestyksekkäästi welsh corgi pembrokeja. Guido on suorittanut maataloustieteen tutkinnon ja sen mukaisesti työskentelee alalla. Hän on Italian Leonberginkoirayhdistyksen perustajajäsen (1987). Hän on toiminut Italian Kennelliitossa useissa eri luottamustehtävissä, mm. sen hallituksen jäsenenä sekä tuomaritoimikunnan ja jalostustoimikunnan jäsenenä. Hän on kirjoittanut artikkeleita sekä luennoinut koirien muoto-opista ja rakenteesta Euroopassa, USA:ssa ja Australiassa. Arvosteluoikeudet Perosinolla on noin 30:een rotuun ryhmästä 2 ja pyreneittenpaimenkoirille ryhmästä 1. Hän on arvostellut kaikkialla Euroopassa sekä USA:ssa, Meksikossa, Kuubassa., Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Koirien ja hevosten kasvatuksen lisäksi Guido pitää luonnosta ja taiteista. Sen vuoksi hän asuukin Italian ihastuttavammalla seudulla Umbriassa, jossa värikäs luonto kohtaa historian ja Italian taiteen.

Tuula Plathan Suomi

Tuulan ensimmäinen oma koira oli cockerspanieli. Cockerspanielin jälkeen hänellä oli kaksi venäjänvinttikoiraa. Vuonna 1974 Tuula ja hänen aviomiehensä Pekka hankkivat tiibetinterrierin. Vuotta myöhemmin perheeseen saapui Karamain-kennelin kantanarttu ja ensimmäiset pennut syntyivät vuonna 1978. Sen jälkeen tiibetinterrieripentueita on syntynyt noin yksi per vuosi. Kotona on tällä hetkellä tiibetinterriereitä, saluki ja bourbonnaisinseisoja.

Kasvatteja on viety ympäri maailmaa ja jo yli 100 pentua on saavuttanut muotovalion arvon, joukossa Euroopan- ja Maailmanvoittaja -titteleitä sekä lukuisia Vuoden Tiibetinterrieri -voittajia. Vuonna 1992 Tuula hankki ensimmäisen tiibetinspanielinsa ja hän on myös kasvattanut menestyksekkäästi tätä rotua.

Tuula valmistui ulkomuototuomariksi 30 vuotta sitten ja hänellä on arvosteluoikeudet kaikille roduille ryhmästä 10, lähes kaikille ryhmästä 9 ja muutamille roduille FCI:n ryhmistä 2, 3 ja 5. Hän on arvostellut ympäri Eurooppaa, Amerikassa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa.

Tuula on ollut aktiivinen myös yhdistyspuolella. Hän toimi useita vuosia Suomen Tiibetiläisten sihteerinä, jalostusneuvojana sekä lehden toimittajana. Tuula oli vastuussa myös uusien tuomareiden koulutuksesta. Tuula ja Pekka olivat ystävineen perustamassa Tiibetinterrierit ry:tä vuonna 1981 ja tällä hetkellä hän toimii yhdistyksen jalostusneuvojana. Lisäksi Tuula kuuluu Suomen Kennelliiton rotumääritelmätyöryhmään ja Ulkomuototuomarit ry:n hallitukseen.

Koirien lisäksi Tuula on innokas oopperan ystävä ja luonto on lähellä sydäntä.

Ramon Podesta Chile

Olen ollut koiraharrastuksen parissa lapsuudestani saakka ja ensimmäinen valioni valmistui, kuin oli 12-vuotias. Vuodesta 1963 lähtien olen kasvattanut saksanpaimenkoiria ja vuonna 1968 sain kennelnimen ”Von Haussmann”. Samaan aikaan ostin ensimmäisen afgaaninvinttikoiranartun ja siitä lähtien olen kasvattanut rotua säännöllisesti ja osallistunut näyttelyihin. Kasvattamani afgaaninvinttikoirat ovat olleet rodun huipulla paitsi Chilessä myös Argentiinassa, Brasiliassa, Venezuelassa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa, Olen kaikkien rotujen tuomari vuodesta 1978 alkaen ja olen latinalaisen Amerikan lisäksi arvostellut Kanadassa, Espanjassa, Portugalissa, Itävallassa, Suomessa, Israelissa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, Japanissa, Etelä-Afrikassa, Italiassa, Ruotsissa, Tanskassa, Englannissa ja Aasian maissa.

Sakari Poti Suomi

Koiraharrastus alkoi n 10-vuotiaana suomenpystykorvalla ja silloin metsästys oli pääasia.

1970 tuli kotiin ensimmäinen suomenajokoira. Siitä lähtien ei muita rotuja ole ollutkaan ja tällä hetkellä kotona on kolme suomenajokoiraa. Olen ollut ajokokeiden ylituomarina vuodesta 1984 lähtien ja ulkomuototuomarina vuodesta 1993 lähtien. Arvostelen ryhmän 5 ja  ryhmän 6 koiria ja Suomen lisäksi olen arvostellut myös Ruotsissa. Olen arvostellut useiden rotujärjestöjen pää- ja erikoisnäyttelyissä. Yhdistystoiminnassa olen mukana – olen Suomen Ajokoirajärjestön puheenjohtaja! Yhteiskunnallinen toiminta – olen Laihian Kunnanvaltuuston jäsen jakunnanvaltuuston varapuheenjohtaja.

Tuula Pratt Suomi

Samojedinkoirasta tuli osa elämääni vuonna 1967, jolloin perheeseemme hankittu ihastuttava pentupallero tallusteli suoraan kaikkien meidän sydämiimme. Tämä ensimmäinen koira koukutti minut rotuun, seuraava kymmenen vuotta myöhemmin hankittu näyttelyihin ja sitä seuraava kasvatustyöhön, vaikka siitä ei Humoresque-kennelimme kantanarttua tullutkaan. Ensimmäinen pentue syntyi vuonna 1986 ja 25. ja toistaiseksi viimeisin vuonna 2002.

Tuomariuralle lähdin pienen tuuppimisen jälkeen vuonna 1990. Tänä päivänä arvostelen rotuja ryhmistä 1, 5 ja 8. Erityisesti oma rotuni on tuonut mielenkiintoisia arvostelutehtäviä eri puolilla maailmaa ja viime vuosina myös muutamia kansainvälisiä luentotilaisuuksia. Viihdyn tavattoman hyvin tuomaritehtävissä, sillä jokainen näyttely antaa mahdollisuuden oppia jotain uutta, ja kuinka ihanaa onkaan keskittyä vain ja ainoastaan koiriin!

Ammatikseni opetan lukiolaisille liikuntaa ja terveystietoa. Liikunnalliseen elämäntapaani kuuluu monenlaista hyöty- ja täsmäliikuntaa, joista talven ykköslaji on murtomaahiihto, kesäsuosikki puolestaan rullaluistelu.  Vaellukset eri vuodenaikoina kuuluvat myös vapaa-aikaani..

Suurta mielihyvää tuottaa eri maiden kulttuureihin tutustuminen ruohojuuritasolla. Koska brittiläisen mieheni kanssa asumme osittain Suomessa ja Englannissa, on englantilaisen arjen eläminen ollut mitä mielenkiintoisin matka brittiläiseen kulttuuriin. Saarivaltakunnan koiratapahtumissa pyrin käymään aina kun se vain on mahdollista enkä ole voinut olla rakastumatta perinteitä kunnioittavaan näyttelykulttuuriin. Toinen ihastelun kohde on englantilainen maaseutu, johon olemme tutustuneet niin pyörä- kuin patikointivaelluksilla.

Maailman Voittaja 2014 –näyttely on suuri tapahtuma tuomariurallani. Toivon meille kaikille hienoa ja mieleenpainuvaa koiratapahtumaa.

Reneé Rault Ranska

Olen omistanut noutajia vuodesta 1977, ensin labradorinnoutajia ja vuodesta 1990 lähtien olemme kasvattaneet kultaisianoutajia. Koiramme osallistuvat myös käyttökokeisiin hyvällä menestyksellä. Kennelnimellä ”de l*Orfillec” olemme kasvattaneet muutamia muotovalioita sekä käyttövalioita ja suosimme sekä rakennetta että käyttöominaisuuksia. Kultainennoutajanarttu ”U’Molly Sheallad de l’Orfillec” on täyttänyt kaikki toiveemme voittamalla Cruftsissa varasertifikaatin ja useita sertifikaatteja ja varasertifikaatteja Englannissa. Olen arvostellut vuodesta 1985 lähtien ja saan arvostella kaikki rodut ryhmästä 8 ja joitain rotuja ryhmistä 6 ja 9. Olen arvostellut useissa Euroopan maissa ja minulle on kunnia arvostella FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyssä Helsingissä.

John Reeve-Newson Kanada

John Reeve-Newson valmistui Ontarion eläinlääketieteellisestä yliopistosta vuonna 1964. Valmistumisensa jälkeen hän oli töissä Chicagossa kaksi vuotta, mutta palasi sitten Torontoon ja perusti oman klinikan jossa hän edelleen harjoittaa ammattiaan. Yhdessä Richard Meenin kanssa he perustivat ”Kishniga” –kennelin vuonna 1971. He ovat kasvattaneet BIS voittajia dobermanneissa, vanhaenglanninlammaskoirissa, skyenterriereissä, ranskanbulldoggeissa, venäjänvinttikoirissa ja harriereissa. Vuonna 1977 venäjänvinttikoira Kishinga Desert Song oli Kanadan Vuoden Koira ja seuraavana vuonna se oli toiseksi paras hound-ryhmän koira USA:ssa. Kaikkiaan se voitti aikanaan 47 Best In Show’ta USA:ssa ja Kanadassa. Sen veli ”Dalgarth” on ollut rotunsa nuorin BIS-voittaja – se voitti ensimmäisen Best In Shown yhdeksän kuukauden ikäisenä. Vuonna 1984 Desert Songin pojanpoika voitti Best In Shown FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyssä Acapulocssa. Reeve-Newson on arvostellut useissa näyttelyissä paitsi Kanadassa myös USA:ssa, Meksikossa, Argentiina, Venezuelassa, Brasiliassa, Uruguayssa, Kolumbiassa, Ruotsissa, Suomessa, Norjassa, Belgiassa, Hollannissa, Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Japanissa.

Liliane de Ridder-Onghena Belgia

Koiraharrastukseni alkoi vuonna 1966 kun ostin edesmenneen mieheni Fransin kanssa dalmatiankoiran nimeltä Pluto. Teimme klassisen ensimmäisen koiran hankkijan virheet: koiralla ei ollut sukutaulua ja myöhemmin meille selvisi, että se on kuuro. Sen ihastuttava luonne sai aikaan sen, että hankimme lisää dalmatiankoira (ei kuitenkaan 101:tä), toimme joitakin koiria Englannista, kävimme näyttelyissä hyvällä menestyksellä ja hankimme kennelnimen ”Irdally’s”. Kasvatimme dalmatiankoirien lisäksi myös irlanninsusikoiria, joten ymmärrätte varmaan kennelnimemme. Noin 30 vuotta sitten kiinnostuin kovasti griffoneista ja erityisesti sileäkarvaisesta petit brabanconista. En käy enää koirieni kanssa näyttelyissä, mutta minulla on edelleen kotonani griffon bruxellois ja petit brabancon. Ensimmäiset arvosteluoikeuteni sain vuonna 1973 ja vuonna 1996 minusta tuli Belgian ensimmäinen naispuolinen kaikkien rotujen tuomari. Olen arvostellut kaikissa maanosissa ja olen saanut arvostella dalmatiankoiria FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyissä ja nyt myös Helsingissä. Toimin Belgian Chihuahua –yhdistyksen puheenjohtajana ja olen toiminut Belgian Dalmatiankoirayhdistyksen lehden päätoimittaja yli 40 vuotta. Toimin myös Maailman Dalmatiankoirayhdistysten järjestön varapuheenjohtajana sekä Belgian Kennelliiton rotumääritelmätoimikunnassa.

Christine Rossier Sveitsi

Olen kasvanut perheessä, joka kasvatti snautsereita ja suursnautsereita. Olen itse kasvattanut em. rotuja vuodesta 1965 alkaen kennelnimellä ”Tombola’s” – ensimmäinen pentue oli pippurin ja suolan värisellä snautserilla. Olen myös kasvattanut vuosien varrella ruskeita keskikokoisia villakoiria, mustia kääpiövillakoiria, mustia ja pippurin ja suolan värisiä kääpiösnautsereita, snautsereita ja suursnautsereita, hovawarteja, bostoninterriereitä ja borderterriereitä. Kasvateissani on useita kansallisia ja kansainvälisiä muotovalioita sekä muutamia Maailman Voittajia. Kasvatamme edelleen snautsereita ja kääpiösnautsereita sekä nyt myös kuuden vuoden ajan affenpinsereitä. Aloitin tuomariurani vuonna 1986 ja huhtikuusta 2010 alkaen olen ollut kaikkien rotujen tuomari. Olen arvostellut useita kertoja FCI:n Maailman Voittaja – ja Euroopan Voittaja –näyttelyissä. Vuosien 1994 ja 2006 välisenä aikana toimin Sveitsin Kennelliiton tuomaritoimikunnassa, vuosina 2000 – 2006 näyttelytoimikunnassa ja olen ollut myös Kennelliiton varapuheenjohtaja. Vuonna 2006 minulle myönnettiin Sveitsin Kennelliiton kunniajäsenyys.

Jean Sharp-Bale Iso-Britannia

Olen omistanut keeshondin vuodesta 1971 alkaen ja ensimmäinen pentueeni syntyi vuonna 1973 kennelnimelle ”Neradmik”. Olen arvostellut maassamme rodun erikoisnäyttelyn sekä olen arvostellut rodun Cruftsissa. Ulkomailla olen arvostellut USA:ssa, Australiassa, Ruotsissa, Suomessa ja Irlannissa. Minulla on serttioikeudet myös chow chowlle, japaninpystykorvalle, kleinspitzeille ja tiibetinspanieleille.

Olen kasvattanut ja omistanut rodun menestyksekkäimmän koiran ja juuri tänä vuonna olen tehnyt rodun ennätyksen kasvattamalla 33 Englannin muotovaliota, aiempaa ennätystä hallitsi Wistonia –kennel melkein 60 vuotta. Olen Kennelliittomme jäsen sekä Keeshond Clubin ainaisjäsen. Kuuluin Keeshond Clubin hallitukseen yli 23 vuoden ajan ja viisi vuotta toimin sen puheenjohtajana

Bo Skalin Ruotsi

Bo Skalin on omistanut vuodesta 1977 alkaen suursnautsereita ja vuodesta 1984 kääpiösnautsereita. Aluksi hän oli enimmäkseen kiinnostunut käyttökokeista ja näyttelyistä, mutta vuonna 1985 syntyi ensimmäinen pentue kennelnimelle ”Hassan Hill’s”. Kahdenkymmenen vuoden kasvatustyö molemmissa roduissa tuotti yli 50 muotovaliota eri puolille maailmaa. Skalin on saanut kasvatustyöstään sekä Ruotsin Snautseri-Pinseri kerhon että Ruotsin Kennelliiton kunniapalkinnon. Nykyisin Skalin kasvattaa vaimonsa kanssa kennelnimellä ”Skabona” kääpiösnautsereita, pitkäkarvaisia collieita, shetlanninlammaskoiria ja chihuahoita.

Bo valmistui tuomariksi vuonna 1995 ja vuonna 2011 hänet nimitettiin kaikkien rotujen tuomariksi. Hän on arvostellut kaikissa maanosissa ja useissa FCI:n Maailman Voittaja – ja Euroopan Voittaja –näyttelyissä. Hän kuuluu Ruotsin Kennelliiton hallitukseen, on Ruotsin Kennelliiton näyttelytoimikunnan puheenjohtaja sekä Ruotsin Snautseri-Pinseri kerhon puheenjohtaja.

Natalja Skalin Ruotsi

Natalja Skalin (ent. Nekrošiene) on harrastanut koiria jo kauan. Hänen perheensä hankki saksanpaimenkoiran heti Nataljan syntymän jälkeen. Vuonna 1989 hän hankki ensimmäisen oman shetlanninlammaskoiran ja vuotta myöhemmin pitkäkarvaisen collienartun. Siitä alkaen hän kasvatti kumpaakin rotua kennelnimellä ”Fantazija” sekä lisäksi sileäkarvaisia collieita ja chihuahoita. Hän on kasvattanut yli 50 muotovaliota, kansainvälisiä muotovalioita sekä Maailman- ja Euroopan Voittaja –tittelin saaneita koiria. Liettuan Kennelliitto on palkinnut hänet ansiokkaasta kasvatustyöstä. Hän kuului Liettuan Kennelliiton hallitukseen 14 vuoden ajan. Skalin valmistui Liettuan Eläinlääketieteellisestä Akatemiasta vuonna 1991 ja hänellä on oma yksityinen eläinlääkäriasema. Tuomariksi Skalin valmistui vuonna 1987 ja kaikkien rotujen tuomariksi hänet nimitettiin vuonna 2007. Hän on arvostellut yli 40 maassa ja myös Maailman Voittaja – ja Euroopan Voittaja –näyttelyissä. Vuonna 2012 Natalja muutti Ruotsiin ja kasvattaa miehensä Bo Skalinin kanssa kanssa kennelnimellä ”Skabona” kääpiösnautsereita, pitkäkarvaisia collieita, shetlanninlammaskoiria ja chihuahoita.

Damir Skok Kroatia

Meillä oli lapsuudessani aina koiria, vaikka vanhempani eivät kasvattaneetkaan koiria. Itse tulin mukaan koiraharrastukseen jo varhain ja aloitin kasvatustyön, kävin näyttelyissä ja kokeissa, osallistuin tapahtumien järjestelyihin ja toimin useissa yhdistyksissä. Tuomariksi valmistuin vuonna 1993 ja maaliskuussa 2006 minut nimitettiin kaikkien rotujen tuomariksi. Olen arvostellut näyttelyissä ja kokeissa lähes kaikissa Euroopan maissa sekä Etelä- ja Keski-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa. Kennelnimelläni ”Saltus” olen kasvattanut ja omistanut mm. kääpiöpinsereitä, cockerspanieleita, venäjänvinttikoiria, saksanmetsästysterriereitä, tanskandoggeja, posavinanajokoiria, kultaisianoutajia, istrianajokoiria bretoneja ja mäyräkoiria. Kun tapasin elämänkumppanini Monikan, joka oli kasvattanut snautsereita ja kauan, yhdistimme kennelnimemme ja se on nykyisin ”Saltus ze Zahrabske”. Vuodesta 2004 olen toiminut Kroatian Kennelliiton puheenjohtajana ja vuodesta 2004 olen kuulunut FCI:n Euroopan osaston hallitukseen ja toimin sen varapuheenjohtajana. Vaimoni Monikan kanssa meillä on kaksi pikku prinsessaa, Laura ja Zara. Kotona meillä on 12 koiraa ja kasvatamme myös kissoja

Guy Spagnolo Australia

Olen kasvattanut labradorinnoutajia kennelnimellä ”Driftway” vuodesta 1972 lähtien. Kasvateissani on yli 100 muotovaliota, mm. korkeasti palkittu Grand Ch Driftway Regal OK, joka voitti 56 kertaa Best In Show. Nykyinen tähti on Ch Driftway Envoy, joka on voittanut 40 kertaa Best In Show ja kahdeksan kertaa erikoisnäyttelyn. Vuosien 1974-1990 välisenä aikana kasvatin ja esitin näyttelyissä cockerspanieleita. Olen kaikkien rotujen tuomari ja erikoistuomari lintukoirille. Australian lisäksi olen arvostellut Uudessa Seelannissa, Kanadassa, USA:ssa, Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Alankomaissa, Italiassa, Chilessä, Argentiinassa, Uruguayssa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Intiassa, Filippiineillä, Etelä-Afrikassa ja Iso-Britanniassa. Olen arvostellut mm. FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyssä Milanossa vuonna 2000, Yellow Labrador Club of Englandin erikoisnäyttelyssä 2008 ja Westminsterissä 2008 sekä FCI:n Maailman Voittaja –näyttelyssä Unkarissa 2013 ja nyt 2014 Helsingissä. Olen kuulunut Labrador Retriever Club of New South Walesin hallitukseen vuodesta 1976 lähtien ja nyttemmin olen yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Renée Sporre-Willes Ruotsi

Renée Sporre-Willes aloitti näyttelyharrastuksen mopseilla vuonna 1965 ja ensimmäinen pentue kennelnimelle ”Cobby’s” syntyi vuonna 1969. Vuoteen 1982 mennessä mopseissa oli kertynyt 46 muotovaliokasvattia. 1970 –luvuilla Sporre-Willes kasvatti muutaman kiinanpalatsikoirapentueen joiden joukossa oli veli ja sisar, jotka olivat rodun parhaat koirat vuonna 1979. Ensimmäinen norwichinterrieri tuli Englannista vuonna 1972 ja sen rodun ensimmäinen pentue syntyi vuonna 1973. Joulukuuhun 2013 mennessä kasvateissa on 160 muotovaliota. Vuonna 1995 Sporre-Willes tuotti ensimmäiset lagotto romagnolot Skandinaviaan. Vuonna 1996 syntyi ensimmäinen pentue ja elokuuhun 2010 mennessä 28 kasvatista oli tullut muotovalio. Ulkomuototuomariksi hän valmistui vuonna 1977 ja kaikkien rotujen tuomari hänestä tuli vuonna 1997. Hän on arvostellut useasti Englannissa sekä länsi-Euroopan maissa, Australiassa, Japanissa ja USA:ssa. Hän on toiminut useissa Ruotsin Kennelliiton toimikunnissa ja vuodesta 1999 lähtien hän on kuulunut FCI:n rotumääritelmätoimikuntaan. Hän on toiminut Ruotsin Kennelliiton ”Hundsport” –lehden toimittajansa vuosina 1981-2010 ja hän loi aikanaan Vuoden Kasvattaja –kilpailun. Sporre-Willes kasvattaa pienimuotoisesti ravihevosia ja hänellä on noin 3000 m² puutarha, jossa hän mielellään puuhailee kesäkuukausina.

Paul Stanton Ruotsi

Hankin ensimmäisen koirani vuonna 1964 ja se oli shetlanninlammaskoira kutsumanimeltään Tint. Vuonna 1969 hankin ensimmäisen lhasa apsoni ja rotua on ollut minulla siitä lähtien. Ensimmäinen tiibetinterrierini syntyi vuonna 1970. Ennen Ruotsiin muuttoani omistin Englannissa 10 maan muotovaliota. Olemme kasvattaneet tai omistaneet kymmenen lhasa apsoa, jotka ovat olleet Best In Show kaikkien rotujen näyttelyssä. Kuuluisin koiramme on ollut tiibetinterrieri Tintavon Desdemona, joka oli vuoden koira Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa vuonna 1979. Ensimmäinen whippet tuli meille noin 25 vuotta sitten ja uusin rotumme on thaimaanpystykorva, rotu jonka toimme Eurooppaan ensimmäisinä. Ensimmäinen rodun pentue syntyi 11.12.2012 ja aiomme tuoda lisää koiria rodun kotimaasta. Olemme vähentäneet koiramääräämme  mutta meillä on silti kotona vielä neljä koiraa: yksi lhasa apso, yksi whippet ja kaksi tiibetinterrieriä. Toimin Englannissa vielä asuessani tuomarina lhasa apsoille ja tiibetinterriereille. Ruotsiin muutettuani jatkoin tuomariksi kouluttautumista ja vuonna 1996 minusta tuli kaikkien rotujen tuomari ja olen arvostellut noin 50 eri maassa kaikissa maanosissa. Muita harrastuksiani ovat puutarhanhoito, jossa intohimonani ovat pasuunakukat ja verenpisarat. Olen myös hyvin kiinnostunut oopperasta, baletista ja kulttuurista ylipäänsä.

Ole Staunskjær Tanska

Olen syntynyt koiraperheeseen – vanhempani ovat kasvattaneet vuodesta 1929 lähtien tanskandoggeja kennelnimellä ”Blaaholm” ja he olivat erittäin innostuneita harlekiinin värisistä tanskandoggeista. Nykyisin minä ja tyttäreni Camilla jatkamme tanskandoggien kasvatustyötä. Onneksi koko perheemme on mukana koiraharrastuksessa – vaimoni Tove on kasvattanut lhasa apsoja menestyksekkäästi kennelnimellä ”Palomino”. Tanskandoggeille minut hyväksyttiin tuomariksi vuonna 1956 ja kaikkien rotujen tuomariksi minut nimitettiin vuonna 1988 ja olen arvostellut n. 70 eri maassa. Olen Tanskan Kennelliiton kunniajäsen ja olen toiminut sen hallituksessa 25 vuotta. Olen myös Tanskan Tanskandoggiyhdistyksen kunniajäsen ja toimin sen hallituksessa 36 vuoden ajan.